Det räcker nu.

Den psykiska ohälsan bland unga i Sverige är rekordhög. Våra barn och unga mår sämst i hela Europa.

Allt fler barn och unga uppger besvär såsom huvudvärk, magont och sömnsvårigheter – symtom som ofta klassas som psykosomatiska och som orsakas av stress, oro och ångest. Att uppleva svårigheter att hantera vardagen och i tidig ålder lida av vad som kallas för mild psykisk ohälsa har på sikt visat sig ge sämre möjligheter att skaffa familj och jobb i vuxenlivet. Det ökar också risken för självmord. Det är uppenbart att något måste göras. Vi måste vända trenden. Vi måste börja snacka om hur vi mår.

En gemensam samhällsutmaning.

Med fysiska symtom orsakade av stress och ångest söker sig många unga idag till vården i rädsla för att ha drabbats av allvarliga sjukdomar. Psykosomatiska symtom kan upplevas otroligt obehagliga och misstolkas därför många gånger som tecken på sjukdomar som cancer eller hjärtinfarkt. Det många inte vet är att symtomen oftast är ofarliga och att de ofta har med psykisk ohälsa att göra.

Bristen på kroppskännedom skapar stort lidande för många – för ungdomarna, som desperat söker hjälp för att förstå sitt mående bättre, för vårdpersonalen som dagligen möter fall av hälsoångest, och för vårt land som bär upp situationen ekonomiskt.

Utan konkreta och strategiska åtgärder kommer denna negativa spiral att fortsätta. Men med rätt verktyg och ett större förebyggande arbete tror vi att vi kan vända trenden och förbättra – ja, kanske till och med rädda, många ungdomars liv.

Fakta #1
Varje år sker minst 15 000 självmordsförsök.
Fakta #2
Andelen deprimerade i Sverige gick från 11% till 30% mellan 2013-2020.
Fakta #3
73% av 16-åriga flickor har regelbundna kroppsliga symtom på grund av bland annat stress, ångest, oro och ensamhet.

Psykisk ohälsa kostar det svenska samhället 170 miljarder kronor årligen. Det är mer än dubbelt så mycket som hela Sveriges försvarsbudget.

Att snacka gör hela skillnaden.

Genom att börja snacka om hur vi mår och ge konkreta verktyg för ökad kroppskännedom kan vi ta avgörande steg mot en bättre mental folkhälsa i Sverige. Vi på Snacka om sjukt! ser att ett mer förebyggande arbete för barn och ungas psykiska hälsa och ett stärkt samarbete mellan vård och skola på sikt kan leda till ett ökat välmående hos hela vår befolkning.

Det är aldrig försent att göra skillnad. Aldrig försent att försöka. Och det är precis vad vi gör. Så låt oss kroka arm och göra detta tillsammans!

– Efraim Jovlunden, grundare och verksamhetsledare för Snacka om sjukt!

Skolsköterska
Det här är det bästa jag någonsin hört - alla kategorier! Tänk om alla skolor i Sverige hade fått ta del av Snacka om sjukt!”
Politiker
Vi behöver jobba annorlunda och mer förebyggande för att möta barn och ungdomars psykiska ohälsa. Snacka om sjukt! är ett fantastiskt exempel på hur vi lyckas med det.

Anmäl intresse

Vill du att vi kommer och föreläser på din skola, för din organisation eller på ditt företag? Skicka en förfrågan så startar vi en dialog om hur vi tillsammans kan börja snacka om sjukt!

Föreläsning för skola

Med upplevelsebaserad och interaktiv pedagogik på medicinska grunder gör vi det både kul och spännande att snacka om psykisk och fysisk hälsa.

Längd: En halvdag, ca 3h inkl. paus.

Tack! Vi återkommer till dig inom kort.
Hoppsan! Något gick fel när formuläret skickades.
Företag och organisationer

Förbättra din organisations möjligheter att hålla längre! Med vår upplevelsebaserade pedagogik varvar vi medicinsk fakta med skratt och tårar och ger er verktyg att förstå och kunna påverka individens och arbetsgruppens hälsa och därmed produktivitet. Din arbetsgrupp har tveklöst aldrig varit med om något liknande, och kanske inte heller något viktigare!

Längd: ca 90 min.

Tack! Vi återkommer till dig inom kort.
Hoppsan! Något gick fel när formuläret skickades.